Kresťania dnes zapaľujú prvú sviečku na adventnom venci

01.12.2013 Bratislava

Bratislava 1. december (TASR) - Kresťania na Slovensku i vo svete dnes slávia prvú adventnú nedeľu, ktorou sa začína obdobie duchovnej prípravy na slávenie vianočných sviatkov. Dnešná nedeľa je súčasne začiatkom nového liturgického roka.

Katolíci, evanjelici i ďalší kresťania dnes v kostoloch či v domácnostiach zapaľujú prvú sviecu na adventnom venci, ktorý je symbolom prichádzajúceho Krista. Kňazi v katolíckych kostoloch požehnávajú adventné vence, ktoré si prinášajú veriaci. Liturgická farba tohto obdobia je fialová.

V katolíckych kostoloch v celej SR dnes čítajú Pastiersky list Konferencie biskupov Slovenska (KBS) na prvú adventnú nedeľu 2013. Jeho ústrednou témou je ochrana života a rodiny, biskupi v liste upozorňujú na nebezpečenstvá, ktoré v súčasnosti vo svete i na Slovensku ohrozujú rodinu a manželstvo, najmä prostredníctvom tzv."rodovej rovnosti". Dnes sa koná aj zbierka na charitu.

"Adventné obdobie je nielen prípravou na slávenie sviatku Narodenia Pána, ale aj pripomenutím historického obdobia očakávania Mesiáša. V tomto období sa veriaci majú viac venovať príprave na druhý príchod Ježiša Krista na konci sveta. Takto sa napĺňa zmysel adventu aj vo význame slova adventus - očakávanie," pripomína katolícky kňaz a šéfredaktor časopisu Duchovný pastier Daniel Dian.

V období adventu by nemala byť prioritou nákupná horúčka v obchodoch, lebo Vianoce nie sú len o daroch a vlastne bez Krista a jeho prijatia nemajú tieto sviatky význam. Veriaci by sa mali viac upriamiť na duchovné pozdvihnutie, na zmysel príchodu Ježiša Krista, ktorý priniesol ľuďom posolstvo lásky a nádeje, dodáva Dian.

Aj evanjelici slávia prvú adventnú nedeľu

Aj v Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku sa dnes začína advent a nový cirkevný rok. Prichádza čas štyroch nedieľ symbolizovaný štyrmi adventnými sviečkami.

Ale podstatné je, že duchovným obsahom tohto obdobia sú dva príchody Pána Ježiša Krista do sveta ľudí. Jeden vtedy dávno, keď vykonal dielo záchrany, a druhý, keď príde pri zavŕšení dejín ľudstva, pripomínajú veriacim evanjelickí duchovní. Kladú dôraz na duchovnú prípravu veriacich, na budovanie vzťahu viery.

V cirkevných zboroch ECAV sa počas adventu koná adventný modlitbový týždeň, vo viacerých kostoloch sú adventné koncerty a iné programy.

Dnes počas služieb Božích vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave o 9.30 h zaznie kantáta Johanna Sebastiana Bacha, ktorú skomponoval práve pre prvú adventnú nedeľu.

Večer o 18.00 h bude v tomto chráme koncert skladieb J.S. Bacha a Johanna Schelleho so súborom pre starú hudbu Solamente naturali (orchester aj sólisti), dirigovať bude Soma Dinyés z Maďarska. Spomenutá Bachova kantáta zaznie aj na tomto koncerte spolu s ďalšími adventnými a vianočnými dielami oboch skladateľov.
 
Odventný veniec
Od nepamäti bol veniec symbolom víťazstva a kráľovskej dôstojnosti. V Biblii sa píše o venci ako o prejave úcty, radosti a víťazstva. Adventný veniec vzdáva hold tomu, ktorý je očakávaný a prichádza ako víťaz, kráľ a osloboditeľ.

Svetlo zažatých sviec naznačuje prichádzajúceho Krista, ktorý rozptyľuje temnotu a strach, lebo on je "svetlo sveta". Kruh venca je symbolom Božej večnosti, štyri sviečky predstavujú štyri týždne, ktoré predchádzajú Vianociam.

Tradícia adventných vencov sa začala v prvej polovici 19. storočia. Známy je príbeh nemeckého protestantského teológa Johanna Henricha Wicherna, ktorý sa narodil v roku 1808 ako najstarší syn a mal ešte sedem súrodencov. Stal sa vychovávateľom a pôsobil ako učiteľ v nedeľnej škole. Túžil pomáhať chudobným ľuďom a podarilo sa mu zriadiť v Hamburgu útulok pre chudobné a opustené deti. Nazval ho Drsný dom, v ktorom sa opustené deti pod jeho opaterou aj priúčali remeslu. Na základe neustálych otázok týchto detí, koľko dní ešte zostáva do Vianoc, rozhodol sa zhotoviť drevený veniec s 24 sviečkami, ktorý bol akýmsi "predchodcom" dnešných adventných vencov. Na drevené koleso pripevnil tenšie červené a štyri hrubšie biele sviece, ktoré symbolizovali štyri adventné nedele, a každý deň jednu z nich zapálil, v nedeľu vždy hrubšiu sviecu.

Tento zvyk sa postupne v rôznych podobách uchytil aj v ostatných častiach Nemecka a nakoniec aj v kresťanskom svete.
 
 

Vyberte región